Certyfikacja Halal
Certyfikacja Halal
Certyfikat Halal potwierdza zgodność z wymaganiami dotyczącymi produkcji, pakowania i przechowywania produktów w kulturze muzułmańskiej, stanowiąc gwarancję, że produkty są wytwarzane zgodnie z normami prawa islamskiego.
Halal w prawie muzułmańskim definiuje dozwolone rzeczy i czynności. Zgodnie z tymi wytycznymi produkty nie mogą zawierać alkoholu lub innych niedozwolonych składników, takich jak wieprzowina i krew zwierząt.
Ponadto, certyfikowane produkty muszą być przechowywane z dala od produktów, które nie nadają się do konsumpcji przez Muzułmanów.
KONTROLA POUBOJOWA I STEMPLOWANIA HALAL
Kontrola jest żmudnym i trudnym obowiązkiem. Polega na przestrzegania obrządku islamskiego stosowanym do żywności. Wszystko zaczyna się od wyboru rzezaka rytualnego, który musi być upoważniony do prawnego uboju rytualnego oraz wyboru kontrolera, który również ma wielką odpowiedzialność zatwierdzania uboju rytualnego i zapewnienia i pilnowania, nieustannego śledzenia mięso Halal od uboju do pakowania gotowego produktu.
Ubojnia bydła
PROCES KONTROLI W UBOJNI BYDŁA Rola kontrolera rytualnego jest najważniejsza i spełnia surowe wymagania. Główne etapy kontroli są : – weryfikacja kompletnego czyszczenia linii produkcyjnej (lokali, boksy, maszyny, narzędzia, itp.). – kontrola jakości ostrzenia noży stosowane wyłącznie do uboju rytualnego – upoważnienie do rozpoczęcia produkcji na wyłączną odpowiedzialność kontrolera ”Al-Haq-Halal” – stała kontrola jakości uboju rytualnego – kontrolowanie proces rozbioru i przygotowania tusz – osobna identyfikacja tusz i wnętrzności (płuca, serce, wątroba, …) – sprawozdanie identyfikacji uboju rytualnego poświadczone przez ”Al-Haq-Halal”.
Ubojnia drobiu
PROCES KONTROLI W UBOJNI DROBIU Przebieg kontroli uboju rytualnego drób reguluje karta zasad higieny i jakości halal ”Al-Haq-Halal”. Etapy kontrolne są następujące : – cały drób przeznaczony na ubój jest zawieszony przez stopy do góry nogami na ruchliwym łańcuchu i prowadzi go do miejsca krwawienia. – legalne spożycie mięsa, to te z uboju rytualnego wykonany przez zdrowym umysłowo, praktykującym muzułmaninem. – wzywanie imienia Boga Wszechmogącego przez rzezaka na każdego ptaka, przy użyciu następującego wzoru: „Bismillah, Allah Akbar” – W imię Allaha, Allah jest Największy. – ubój rytualny drobiu musi być wykonany ręcznie przez upoważnionych rzezaków rytualnych. Sekcja krtani, z bardzo ostrym nożem na tętnicach szyjnych, żył szyjnych, tchawicy i przełyku bez dotknięcia kręgosłupa. – sprawdzenie stanu ostrzenia …
Rozbiór i przetwórstwo
PROCES KONTROLI W ZAKŁADZIE ROZBIORU MIĘSA Protokół kontroli ”Al-Haq-Halal” w zakładach przetwórstwa mięsnego jest zdefiniowany przez kartę higieny i jakości, ze stałą troską o identyfikowalność surowców aż do końcowego pakowania produktów : – po przeniesieniu mięsa do zakładu przetwórstwa, kontroler rytualny obowiązkowo sprawdza obecność etykietowania ”Al-Haq-Halal” (etykiety, opaska, bufory, itp..) na opakowaniach, musi upewnić się, że żaden z nałożonych opasków czy etykietek nie zostały naruszone. Elementy te, surowo świadczą o identyfikacji halal, które zostały wcześniej umieszczone przez kontrolerów rytualnych ”Al-Haq-Halal” obecni w ubojniach i zakładach rozbioru. – sprawdzenie stanu czyszczenia i dezynfekcji maszyny przypisany do wytwarzania wyrobów halal, oraz stan czystości wymagany od pracowników produkcji halal. Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia krzyżowego, produkcja …
Identyfikacja produktów
JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO Czym jest identyfikowalność ? I jak zoptymalizować procesy identyfikacji ? Zoptymalizowane procesy produkcyjne wymagają przejrzystości. Rosnąca konkurencja i coraz surowsze normy prawne wymagają zoptymalizowanych procesów produkcyjnych. Do tego konieczna jest z kolei duża przejrzystość. Gwarantuje ją identyfikowalność. Identyfikowalność oznacza możliwość ustalenia i prześledzenia każdego kroku łańcucha procesu produkcyjnego. Dokumentowana jest przy tym automatycznie historia produkcji wszystkich etap produkcyjnych i wszystkich stosowanych tu produktów – wraz z czasem, miejscem i przebiegiem. Wszystkie informacje dostępne są w czasie rzeczywistym. Umożliwia to korekty jeszcze w trakcie trwania procesu. Identyfikowalność pozwala na uzyskanie dużej przejrzystości w produkcji i zapewnia jakość pod każdym względem. Identyfikowalność wspomaga bezpieczeństwo pod względem prawnym i gwarantuje …